Oficial de rang înalt al NATO: Ucraina ar putea să accepte să cedeze teritorii în schimbul aderării la alianță

Ucraina ar putea fi nevoită să fie de acord cu renunțarea la o parte din teritoriul aflat prezent sub ocupația forțelor ruse dacă dorește să adere la NATO, a declarat marți, 15 august, un înalt oficial al Alianței Nord-Atlantice, potrivit Sky News.
Stian Jenssen, care este șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut aceste afirmații în fața presei norvegiene, în cadrul unei dezbateri care a avut loc anterior în cursul zilei.

UPDATE ora 23.37: Afirmația lui Stian Jenssen, potrivit căreia Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe la o parte din teritoriile sale în schimbul aderării la alianța militară, a stârnit o serie de controverse, părând să declanșeze o dispută diplomatică între Kiev și NATO, notează Sky News.

Kievul a avut o reacție furibundă, catalogând ideea ca fiind „ridicolă” și „absolut inacceptabilă”.

Comentariile lui Jenssen au atras atenția în mod special pentru că au reprezentat o schimbare marcantă față de poziția de lungă durată a șefului său, potrivit căreia NATO susține integritatea teritorială a Ucrainei și este la latitudinea Kievului să decidă când și cum să negocieze.

Oficial de rang înalt al NATO: Ucraina ar putea să accepte să cedeze teritorii în schimbul aderării la alianță

Marți seară, NATO a reiterat această poziție.

Într-o declarație pentru televiziunea de stat ucraineană Suspilne, un purtător de cuvânt al NATO a spus: „Vom continua să sprijinim Ucraina atâta timp cât va fi necesar și ne angajăm să obținem o pace dreaptă și durabilă”.

„Poziția Alianței este clară și nu s-a schimbat”, a precizat purtătorul de cuvânt.

UPDATE ora 20.32: Kievul a reacționat la speculațiile lui Stian Jenssen potrivit cărora Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze o parte din teritoriul său Rusiei în schimbul aderării la NATO. Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Zelenski, a dat respins furios această idee, catalogând-o ca fiind „ridicolă”. „Asta înseamnă să alegi în mod deliberat înfrângerea democrației, să încurajezi un criminal internațional, să păstrezi regimul rus, să distrugi dreptul internațional și să transmiți războiul altor generații”, a scris Podoliak, într-un mesaj publicat pe platforma X (fosta Twitter).

„În mod evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, dacă regimul politic din Rusia nu se schimbă și dacă criminalii de război nu sunt pedepsiți, războiul se va întoarce cu siguranță, iar apetitul Rusiei va fi și mai mare”, a adăugat consilierul lui Zelenski.

„Încercările de a păstra ordinea mondială și de a stabili o «pace greșită» prin, să fim sinceri, triumful lui Putin nu vor aduce pace în lume, ci vor aduce atât dezonoare, cât și război”, a mai scris Podoliak.

Știrea inițială: Stoltenberg a evitat mult timp, cu prudență, întrebările despre ceea ce ar trebui să facă Ucraina pentru a pune capăt războiului.

Poziția șefului NATO a fost în mod constant că ține de Ucraina – și nu de unele părți terțe – să decidă cum și când ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia.

ar, deși Jenssen a reiterat această poziție, el a oferit indicii că Ucraina ar putea avea într-adevăr o cale de intrare în NATO.

„Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări a Ucrainei la NATO”, a spus el. „Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete”, a precizat Jenssen.

Moscova „se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că (rușii) pot cuceri noi teritorii. Acum este mai degrabă o chestiune legată de ceea ce Ucraina reușește să recupereze din teritoriile ocupate”, a adăugat el.

Întrebat de ziarul norvegian VG dacă Ucraina trebuie să cedeze teritorii pentru a încheia pacea și a obține în schimb statutul de stat membru al NATO, Jenssen a sugerat că această întrebare a fost deja ridicată în cadrul alianței.

„Nu spun că trebuie să fie așa”, a spus el. „Dar aceasta ar putea fi o posibilă soluție”, a continuat Jenssen.

Dar această soluție ar fi în mod evident contrară obiectivelor de pace enunțate de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, notează Sky News.

Unul dintre cele 10 puncte ale așa-numitei sale „formule de pace” implică restabilirea granițelor pe care Ucraina le avea înainte de invazia rusă. Liderul ucrainean a spus clar că acest lucru nu este negociabil.

 

About admin

Check Also

România participă la târgul internațional imm cologne din Germania cu 15 firme producătoare de mobilă

România participă la târgul internațional imm cologne din Germania cu 15 firme producătoare de mobilă

România participă cu 15 companii autohtone în perioada 14-18 ianuarie 2024 la imm cologne, un eveniment …